sábado, 1 de julio de 2017

Celebrem la llei de reparació de les víctimes del franquisme aprovada avui pel Parlament

tots_contra_feixisme

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda, per unanimitat, la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara il·legals els tribunals franquistes i, per tant, anul·la totes les sentències i condemnes polítiques dictades durant la dictadura.
Des de la UGT de Catalunya celebrem aquest fet històric, que arriba gràcies a la reivindicació i el treball durant molts anys de la Comissió de la Dignitat -de la qual forma part el nostre sindicat- i altres entitats memorialistes, i que suposa la reparació i el retorn de la dignitat a les víctimes del feixisme al nostre país.
Amb aquesta llei, el Parlament de Catalunya fa un important acte de justícia amb les víctimes i de condemna dels crims de la dictadura que considerem del tot necessari; fa gairebé 42 anys de la mort del dictador, però encara ahir vam haver de veure com el Congrés dels Diputats condecorava un ministre franquista, Rodolfo Martí Villa, responsable dels tràgics fets de Vitoria de l’any 1976 en què van morir cinc obrers que participaven en una assemblea.
Entre 1938 i 1978 els tribunals franquistes van obrir a Catalunya 63.961 processos, molts a ugetistes represaliats per la seva afiliació sindical, la seva ideologia i la seva defensa de la llibertat i la democràcia, que van patir humiliacions, tortures, presó i, fins i tot, la mort. La llei també comportarà la publicació de les sentències i condemnes franquistes, el que servirà per conèixer tots aquests casos i rescatar-los de l’oblit. Només preservant la nostra memòria garantirem que els anys més foscos de la nostra història recent no retornin mai més.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.